pigmentvlekken of melasma - elineskincare

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Ga naar de inhoud

pigmentvlekken of melasma

UW HUIDPROBLEEM & OPLOSSINGEN
Pigmentvlekken of Melasma
behandelingen


v  Omnilux LED therapie : voorkomt nieuwe pigmentverstoring

v  Energist VPL behandeling : voor het uitwissen van duidelijke afgelijnde pigmentvlekken

v Productadvies voor thuis
Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn verkleuringen van de huid.
Vaak zijn de vlekken donkerder dan je natuurlijke huidskleur, soms zijn ze juist lichter.

Er zijn verschillende oorzaken van pigmentvlekken, waaronder: ouderdomsvlekken, zonnevlekken, zwangerschapsmasker (melasma), of de aandoening vitiligo.
Pigmentvlekken zijn niet schadelijk, maar wel erg vervelend en soms ontsierend. Het kan je onzeker maken. Gelukkig zijn er vaak goede opties voor behandeling en/of camouflage.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Bij alle types speelt over- of onderpigmentatie een rol.
Ouderdomsvlekken of zonnevlekken ontstaan onder invloed van UV-straling en zijn vooral zichtbaar op lichaamsdelen die veel in de zon komen. Bijvoorbeeld de handrug, onderarm, hals en het gezicht. Deze vlekken zijn kleine ophopingen van pigment die je huid niet meer voldoende kan afbreken.

Een zwangerschapsmasker is een gevolg van overpigmentatie door hormonen. Dit ontstaat tijdens de zwangerschap, door de daarmee gepaard gaande hormoonschommelingen. Het kan in die periode getriggerd worden door (onbeschermd) zonnen. Als zwangere vrouw is het dus extra belangrijk om je goed in te smeren.

Vitiligo is een huidaandoening die geen donkere, maar juist lichte verkleuringen geeft. De huid verliest dan op sommige plekken het pigment. Hoe dit precies ontstaat is nog onduidelijk, al is wel bekend dat de aandoening erfelijk is.

Wat kan je zelf doen tegen pigmentvlekken?

Vermijd langdurige blootstelling aan de volle zon en gebruik een goede zonnebrandcrème die beschermt tegen UVA- en UVB-stralen.
Als de vlekken eenmaal zijn ontstaan kan je zelf niet veel doen om er weer vanaf te komen.
Een zwangerschapsmasker verdwijnt vaak vanzelf weer enkele weken of maanden na de bevalling.
Bij de andere vormen kan dit ook gebeuren, maar meestal blijven de vlekken helaas zichtbaar.

Wat kan een huidspecialist doen tegen pigmentvlekken?

Pigmentvlekken kunnen gelukkig vrij goed behandeld worden. Een huidtherapeut of dermatoloog kan een IPL-behandeling, cryotherapie of chemische peeling uitvoeren.

Een iets mildere variant van die chemische peeling is de fruitzuurpeeling. Deze kan je ook bij de huidspecialist laten uitvoeren.
Bij een fruitzuurpeeling wordt door middel van fruitzuur de bovenste huidlaag ‘losgeweekt’ van de onderliggende huidlagen. Hierdoor wordt de onderliggende, nieuwe huid zichtbaar en wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat de pigmentvlekken vervagen en lichter worden.

Daarnaast kan je ook bij de huidspecialist terecht voor goede huidverzorgingsproducten. Bij pigmentvlekken is cosmetica met een hoog vitamine C- en vitamine E-gehalte belangrijk. Bij E-line werk ik met de producten van Sothys en Glo Mineral omdat deze producten biologische en bionome ingrediënten bevatten die je huid van binnenuit gezond maken. Deze bevatten ook een goede dosis vitamines.

Er zijn zowel verzorgings- als camouflageproducten beschikbaar.


Neem gerust contact op:  0473.20 20 28 of


Terug naar de inhoud