rosacea - elineskincare

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Ga naar de inhoud

rosacea

UW HUIDPROBLEEM & OPLOSSINGEN
Rosacea behandelingen

v  Advies voedingssuppletie voor thuis

v  Productadvies voor thuis

v  Medisch advies door dermatoloog wanneer medicatie aangewezen is


Hoe ontstaat rosacea?

De oorzaak is helaas niet bekend. Wat wel duidelijk is, is dat de vlekken ontstaan door een ontstekingsreactie in de huid.
Mogelijk wordt dit getriggerd door verwijde bloedvaatjes in het gezicht, of door overmatige groei van Demodex-mijten, één van de vaste ‘bewoners’ van je huid.
Rosacea komt vooral voor bij vrouwen van middelbare leeftijd. Het begint vaak rond het 30ste levensjaar.

Wat kan je zelf doen tegen rosacea?

Je kunt uitbraken van rosacea niet geheel voorkomen. Maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om het aantal uitbraken, of de ernst ervan, te verlichten.

Zo is bekend dat alcohol een negatief effect op de roodheid van de huid heeft. Dat komt omdat alcohol de bloedvaten doet uitzetten.
Dat verergert de rode vlekken. Sterk gekruid, pittig of heet (heel warm) voedsel kan ditzelfde effect geven. Het kan dus lonen om te experimenteren met je voedingspatroon.

Temperatuurschommelingen hebben ook zo’n effect. Veel mensen krijgen meer last van rosacea in de wintermaanden, mogelijk doordat je vanuit de koude buitenlucht een warme ruimte binnen loopt. Hier rekening mee houden is lastig, je kunt de kou immers niet vermijden in de winter.

Verder hebben veel gangbare lotions, huidcrèmes en andere huidproducten een negatief effect op rosacea. De ontstoken huid verdraagt weinig en reageert sterk op irriterende stoffen in deze producten.


Wat kan een huidspecialist doen tegen rosacea?

De huidspecialist kan je helpen bij het bestrijden van de kenmerken van rosacea.
Met de juiste behandeling en huidverzorging kun je jouw huid optimaal ondersteunen.
Bij rosacea is je huid gebaat bij vetvrije producten. Hierdoor krijg je minder, of minder heftige, uitbraken van de aandoening.

Bij rosacea geldt: less is more. Je wil de huid kalm houden. Maar met korte, gerichte behandelingen kan je wel de onzuiverheden veroorzaakt door de rosacea aanpakken.

Een fruitzuurpeeling kan zeer effectief zijn. Hierbij wordt een fruitzuur gebruikt om de bovenste huidlaag ‘los te weken’ van de onderliggende huidlagen. Dit is niet pijnlijk. De behandeling helpt om de geïrriteerde plekken te verzachten en werkt tevens ontstekingsremmend. Door de intensiteit van de fruitzuurpeelings zorgvuldig op te bouwen kan je langdurig resultaat bereiken.

Daarnaast kan de huidspecialist je adviseren over goede huidverzorgingsproducten. Dat is extra belangrijk bij rosacea, wat snel reageert op irriterende stoffen.
De rosacea zal hiermee niet volledig verdwijnen, maar met goede vetvrije huidverzorging kan je de zichtbare symptomen gelukkig wel een stuk verminderen.

Wat kan een arts doen tegen rosacea?

Er is een aantal medicijnen beschikbaar om de zichtbare kenmerken van rosacea te verminderen.
Vaak zal de huisarts antibiotica voorschrijven gedurende een langere periode om zowel de infecties als de onderliggende ontstekingen te behandelen.
Daarnaast zijn er verschillende crèmes of gels die je op de geïrriteerde huid aanbrengt die opvlammingen deels kunnen voorkomen. Deze werken vaak wel, maar kunnen vanwege de heftige ingrediënten wel andere huidproblemen in de hand werken.

Heb je vragen over rosacea?
Heb je vragen over de verzorging van je huid met rosacea ? Of wil je een afspraak maken?
Neem gerust contact op: 0473.20 20 28    Terug naar de inhoud